List otwarty do rządzących

17.09.2019

Członkowie Prezydium Ogólnopolskiego Forum Warsztatów Terapii Zajęciowej wystosowali list otwarty do Krzysztofa Michałkiewicza, pełnomocnika rządu ds. osób niepełnosprawnych. Piśmie wyrażają obawę, że, zapowiadane przez rządzących zmiany, doprowadzą do likwidacji placówek, które zajmują się osobami z niepełnosprawnościami.

Z zaskoczeniem i dezaprobatą przyjęto projekt finansowania Warsztatów Terapii Zajęciowej w latach 2019-2022. Proponowane rozwiązania tylko w drobnej części wychodzą naprzeciw oczekiwaniom oraz potrzebom organizacji prowadzących te placówki. Co więcej – przyjęcie przez rząd przepisów o zwiększeniu poziomu płacy minimalnej powoduje, że kwoty dofinansowania WTZ ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych nie tylko nie spowodują zahamowania degradacji takich ośrodków, ale pociągną za sobą likwidację wielu z nich – podkreślają członkowie prezydium Ogólnopolskiego Forum Warsztatów Terapii Zajęciowej (pełną treść listu zamieszczamy poniżej).

– Trudno wyobrazić sobie cywilizowane społeczeństwo bez takich ośrodków jak Warsztaty Terapii Zajęciowej – mówi Justyna Kempka, kierownik naszych WTZ w Lubiatowie, pedagog z 20-letnim stażem. – Są to miejsca zapobiegające społecznemu wykluczeniu osób z niepełnosprawnościami. Ale w obecnej sytuacji likwidacja, szczególnie niewielkich, placówek wydaje się prawdopodobna. Bywa przecież, że siedemdziesiąt procent dofinansowania z PFRON pochłania samo wynagrodzenie terapeutów. A i tak dobrzy terapeuci rezygnują z pracy, bo ich pensje są niskie.

Może Cię zainteresować

Marsz „Tak dla transplantacji” w Zakopanem

21.10.2019

W minioną sobotę Anna Dymna uczestniczyła w marszu nordic walking pod hasłem „Tak dla transplantacji”. W wydarzeniu wziął również udział prezydent Andrzej Duda, profesor Marian Zembala, jeden z nestorów polskiej transplantologii, a także prof. Alicja Chybicka, która jest pionierką onkologii dziecięcej w naszym kraju.

Ocalmy ich godność

20.10.2019

Młodzi Artyści, pod honorowym patronatem Agaty Kornhauser-Dudy, małżonki prezydenta Polski, ruszyły 18. „Choinki Jedynki” – akcja charytatywna Programu I Polskiego Radia. Czekamy na Wasze piękne, bożonarodzeniowe prace. Zostaną one zlicytowane na wyjątkowej aukcji. Dochód z niej pozwoli ocalić godność osób z niepełnosprawnościami.

Dołącz do newslettera